Starten met een SOZO bediening

Wat moet ik als ik met de Sozo-bediening wil starten?

Om in je gemeente met de Sozo-bediening te starten, kun je stappen ondernemen in deze volgorde:

 1. Onderga allereerst zelf een Sozo.
 2. Het is belangrijk om met je voorganger (of gemeenteleiders) je verlangen om in de gemeente een Sozo-bediening te starten te bespreken, want zijn (of hun) toestemming en zegen is een vereiste om te kunnen beginnen.
 3. Stel na het fiat een team samen van tenminste twee personen. Alle teamleden moeten eerst zelf een Sozo ondergaan.
 4. Volg met je teamleden de Bethel-Sozo basistraining. We raden je aan om de training live mee te maken (ook al is het mogelijk om het via een dvd te volgen). Verder is het tijdens je oefenperiode raadzaam om ook nog eens naar de mp3 te luisteren.
 5. Liesbeth van der Put en Esther de Graaff begeleiden en ondersteunen startende Sozoteams. Het is daarom belangrijk om contact met hen te zoeken en hen van je voornemen op de hoogte te brengen via het informatie e-mail adres
 6. Het is mogelijk om bij een al functionerend Bethel-Sozoteam stage te lopen. Deze teams zijn momenteel te vinden bij ‘Eldad community’ in Ede, ‘Vineyard Wageningen’ en ‘Vinyard Amersfoort’. Neem contact op met één van deze teams en vraag of je bij één of een aantal Sozo’s mag meekijken.
 7. Begin als teamleden met het oefenen op elkaar.
 8. Woon met je team een trainingsdag bij. Deze dagen worden door Esther en Liesbeth georganiseerd en via de website aangekondigd. Zo’n dag is zeer nuttig, praktisch en leerzaam. Het is ook mogelijk om hen speciaal voor jouw team voor een dag van training uit te nodigen in je gemeente.
 9. Na het oefenen op elkaar kun je beginnen met oefenen op gemeenteleden (of andere vrijwilligers), maak dan wel duidelijk dat jullie nog aan het oefenen zijn en dat het nog geen officiële Sozo is.
 10. Wanneer je denkt dat jullie met het team voldoende geoefend hebben en goede Bethel-Sozo’s kunnen geven, maak dan een afspraak met Esther en Liesbeth. Zij komen kijken hoe jullie het doen en of de Sozo’s voldoen aan de kenmerken van een Bethel-Sozo.
 11. Na de bevestiging van de voorganger wordt de Sozo-bediening in jullie gemeente tot een erkende Bethel-Sozo gerekend.